maandag, juni 04, 2012

 

Landelijke regiegroep duurzameveehouderij

Bleker gaat zelf regiegroep Duurzame Veehouderij en Agroketens voorzitten

Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) zal zelf de Regiegroep Duurzame Veehouderij en Agroketens voorzitten. Voor de Regiegroep zijn verder aangezocht Hans Alders, Daan van Doorn, Cees ’t Hart, Henny Swinkels, Loek Hermans, Bart-Jan Krouwel, Albert Jan Maat en Hans Huijbers. Bleker is nog in gesprek met de retailsector over deelname. Dat meldt de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.

Tijdens het Plenair Debat van 18 januari 2012 over de economische dimensie van verduurzaming van voedsel heeft Bleker aangegeven dat hij in reactie op de adviezen van de Alders en de Commissie Van Doorn en in reactie op de input van Tweede Kamerleden tijdens het debat een regiegroep Duurzame Veehouderij en Agroketens zal instellen.

Rol regiegroep
Voor de in te stellen regiegroep gaat Bleker uit van het commitment dat door vele betrokken partijen is gegeven in bijvoorbeeld het Verbond van Den Bosch (commissie Van Doorn), door de toezeggingen gedaan in de maatschappelijke dialoog van Alders en de bestaande afspraken in de diverse duurzaamheidsconvenanten. Cruciaal is dat binnen de ketens de verantwoordelijkheid wordt opgepakt voor de transitie naar toekomstbestendige en maatschappelijk gewaardeerde agroketens. De regie moet in de ketens zelf worden gevoerd door de ketenregisseurs.

Opdracht regiegroep
De opdracht van de regiegroep is om de voortgang te monitoren, vaart te houden in wat is afgesproken, waar nodig afstemming met andere keteninitiatieven te bevorderen en zo nodig voorstellen doen voor extra inzet. Daarnaast zullen in dit verband knelpunten op het terrein van regelgeving en beleid richting overheden worden gesignaleerd.

De regiegroep zal op basis van de aanpak per keten nagaan in hoeverre met de ingezette activiteiten de beoogde duurzaamheidsdoelstellingen worden gerealiseerd. Hierbij kan gebruikt gemaakt worden van monitoringsinstrumenten die overheid en bedrijfsleven op dit moment gebruiken of ontwikkelen.

Voorts zullen ketenoverstijgende vraagstukken, zoals ketentransparantie, marktmacht e.d. aan de orde kunnen komen. Hierbij zoekt Bleker ook nauw afstemming met de topsectoren Agro&Food en Tuinbouw en Uitgangsmateriaal.

bron: Ministerie van EL&I, 04/06/12

In de regio Noordoost Brabant is de transitie naar een duurzame veehouderij een speerpunt. Het is opgenomen in het programma 'Vitaal Platteland' van de twintig samenwerkende gemeenten in Noordoost Brabant. Daarnaast participeren Noordoost Brabantse gemeenten in het project 'De Peelhorst' een pilot van de commissie van Doorn met als opgave de verduurzaming van de landbouw in het meest veedichte gebied van Europa. Om de verbinding naar ondernemers te bewerkstelligen heeft de streekmanager zitting in de klankbordgroep van 'De Peelhorst'.

Zie ook brief Bleker over schaalgrootte veehouderij.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?