donderdag, juni 14, 2012

 

Plattelandswoning

NVM verheugd over besluit invoering plattelandswoning

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met de invoering van de plattelandswoning. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is zeer verheugd over dit besluit. De NVM heeft zich de laatste jaren zeer sterk gemaakt om in bestemmingsplannen voormalige boerderijen als plattelandswoning te kunnen aanwijzen.

De noodzaak voor nieuwe wetgeving voor agrarische woningen is groot, zo heeft de NVM de afgelopen jaren aan politiek Den Haag laten weten. Eind 2008 heeft de NVM in haar Visiedocument Landelijk gebied al opgeroepen de plattelandswoning te introduceren.

Door de introductie van de plattelandswoning kunnen gemeenten in een bestemmingsplan de voormalige boerderij als plattelandswoning bestemmen. Dit geeft de woningen een speciale status. De boerderij houdt voor de wet het karakter van een bedrijfswoning, maar kan toch door iemand anders worden bewoond. Tegelijkertijd hoeven agrarische bedrijven in de omgeving niet bang te zijn voor klachten van omwonenden over overlast.

'Door de aanpassing van de regels komt er eindelijk een einde aan de nijpende leegstand van boerderijen. Als agrariƫrs stoppen met hun bedrijfsvoering, kunnen ze gewoon in hun huis blijven wonen en worden ze hierin niet belemmerd door strenge milieuwetgeving. Ik hoop dat het voorstel hierna voortvarend door de Eerste Kamer zal worden aangenomen', zegt Arjan van der Waaij, voorzitter NVM vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV),. 'We zijn daarom bijzonder verheugd dat de Tweede Kamer dit voorstel heeft aangenomen, hierdoor wordt de leefbaarheid op het platteland vergroot.' Van der Waaij hoopt wel dat gemeenten actief zullen meewerken en aan voormalige boerderijen de status van plattelandswoning zullen toekennen.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?