vrijdag, juli 13, 2012

 

Vasthouden aan regels is genetisch verankerd

Transitie, innoveren, verbeteren, veranderen. Woorden die we graag gebruiken om onze ambitie aan te geven. Maar willen we eigenlijk wel veranderen? Of houden homo sapiens (mens) graag vast aan het oude.

De Duitse arts en chemicus Samuel Hahnemann (1755-1843) Is de grondlegger van de homeopathie. Hij dacht ziekten en kwalen te kunnen bestrijden door extreem verdunde stoffen toe te dienen die in onverdunde vorm ziekmakend zijn. Door die stoffen extreem te verdunnen (1 met 60 nullen) zijn er in de middelen geen werkzame stoffen meer te vinden. Door goed te schudden werd de vloeistof volgens Hahnemann op wonderbaarlijke wijze actief. Door de moderne gezondheidswetenschappen zijn de inzichten van Hahnemann inmiddels achterhaald maar niet vergeten.

Gedragsdeskundigen vroegen zich af of  het gedrag, dat mensen vasthouden aan schijnbaar nutteloze niet rationele acties, rituelen, regels, wetten en handelingen, wetenschappelijk verklaarbaar is. Ze kwamen er achter dat  'snel leren' en vervolgens 'niet vergeten' en 'niet veranderen' bij de mens genetisch verankerd is en een van de kenmerken is die de dominantie van de mens op aarde verklaart.

Ter illustratie zie de volgende filmpjes:


Meer weten over het behoudende gedrag van de mens? Klik dan hier voor een oud bericht op dit blog.

Een voorbeeld van behoudend gedrag. Klik hier.

In Nederland gebruiken we voor nutteloze bureaucratische handelingen, sinds een reclame op TV, de term "paarse krokodil". Klik hier voor de reclame.

Het fenomeen is niet nieuw. Al in de 16e eeuw bedachten de Spanjaarden een systeem om de belangrijkheid van dossiers aan te geven door kokers met documenten in een rode band te verpakken. Het Engelse synoniem voor "Paarse krokodil" wordt daarom "Red Tape" genoemd. Zelf noemen de Spanjaarden nutteloze bureaucratie "Balduque" wat een afgeleide is van "Bolduque" wat de Spaanse vertaling was voor Bois Le Duc de naam van 's-Hertogenbosch in die tijd. Den Bosch was namelijk de stad waar deze banden waar dossiers mee gebundeld werden gemaakt werden. Onze buren in Duitsland hebben een eigen woord "amtsschimmel". Hier een voorbeeld.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?