dinsdag, augustus 28, 2012

 

Gemeenten NO-Brabant moeten krachten bundelen

Voorlopige aanbevelingen van de Adviescommissie Krachtig Bestuur in Brabant: Zet op korte termijn in op versterking van de deelregio's in Noordoost-Brabant. Parallel en gelijktijdig daaraan moet de regio als geheel zich verder ontwikkelen.



Zo kan Noordoost-Brabant zijn grenzen overstijgen en zijn economische positie door middel van de noodzakelijke samenwerking met Eindhoven, Nijmegen en het Duitse achterland verder ontwikkelen.


Rapport ’Veerkrachtig bestuur in Noordoost-Brabant’
Tot die voorlopige aanbeveling komt de Adviescommissie Krachtig Bestuur in Brabant onder leiding van Helmi Huijbregts in haar rapport ’Veerkrachtig bestuur in Noordoost-Brabant’. Huijbregts overhandigde het rapport vandaag aan Han Polman, voorzitter van de Vereniging van Brabantse Gemeenten (VBG) en Bert Pauli, gedeputeerde Economische Zaken en Bestuur van de provincie Noord-Brabant.

Regio Noordoost-Brabant
Als regio is Noordoost-Brabant nauwelijks ontwikkeld, zo constateert de commissie. Vanuit de twintig gemeenten is er ook geen sterke beweging om de regio vorm, inhoud, bestuurlijke kracht en budget te geven. Maar dat is wel nodig om strategische thema’s op ruimtelijk, economisch en maatschappelijk gebied effectief op te kunnen pakken. “Burgers hebben voordeel van krachtig bestuurde gemeenten die durven samenwerken”, aldus Huijbregts.

Voortouw
Volgens de commissie moeten de gemeenten ’s-Hertogenbosch en Oss het voortouw nemen in de regiovorming Noordoost. Verder is het zaak een actieplan te maken om ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden bij de regionale ontwikkeling te betrekken. Ook beveelt de commissie aan om een regionaal investeringsfonds te vormen, dat bijvoorbeeld zou kunnen starten met een inleg van € 5 per inwoner. De deelregio’s in Noordoost zouden daarnaast volgens de commissie een helder en vergelijkbaar bestuursmodel moeten invoeren. Dat vergemakkelijkt een toekomstige integratie in één regio. De commissie schetst daarnaast ook een beeld als het gaat om de noodzaak tot gemeentelijke fusies. Helmi Huijbregts: “Op termijn is herindeling niet in alle gevallen uitgesloten, maar het is aan de gemeenten om die keuze te maken”. Zo geeft de commissie aan dat een opdeling van de gemeente Maasdonk over ’s-Hertogenbosch en Oss het meest aansluit bij de maatschappelijke realiteit, functionele relaties en regionale opgaven. Uden en Veghel zouden hun samenwerking moeten intensiveren met als stip op de horizon het samengaan van deze gemeenten. “De provincie zou dat moeten stimuleren en faciliteren”, aldus Huijbregts.

Aanbevelingen
“Het gaat om stevige aanbevelingen die worden gedeeld door een klankbordgroep met vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld”, zo zegt Gerrit Jan Swinkels als hun voorzitter. “Er moet niet langer om de hete brij van de noodzakelijke bestuurlijke vernieuwing worden heengedraaid. Er is – ten onrechte – onvoldoende gevoel van urgentie in Noordoost-Brabant. In het belang van burgers, bedrijven en instellingen moet écht snelheid gemaakt worden”, zo geeft hij aan.

Project Krachtig Bestuur in Brabant
Doel van het project Krachtig Bestuur in Brabant is om de toekomstbestendigheid van alle 67 gemeenten in Brabant te versterken, zodat ook voor de langere termijn alle Brabanders kunnen rekenen op een goed en efficiënt bestuur. Daartoe brengen de VBG en de provincie de bestuurlijke organisatie via een nulmeting in beeld. Na deze tussenrapportage over de pilotregio Noordoost-Brabant gaat de commissie verder in Zuidoost-, Midden- en West-Brabant. Naar verwachting zal de commissie eind dit jaar het eindadvies voor de hele provincie opstellen. GS komen eind september met een eerste reactie op de tussenrapportage. Bron: website provincie Noord-Brabant.

Voor het rapport klik hier.

Per 1 juli j.l. zijn de reconstructiecommissies Peel & Maas en Maas & Meierij ontbonden en wordt voor plattelandontwikkeling aangesloten bij de samenwerkende gemeenten in Noordoost Brabant.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?