vrijdag, september 07, 2012

 

Europees erfgoedlabel

Op de werelderfgoedlijst staan 962 items. 188 natuur- en 745 cultuurerfgoederen. In navolging van dit initiatief start Europa met een eigen erfgoed lijst het "Europees Erfgoedlabel". Samen met de gemeente Cuijk, adviesbureau The Missing Link en Cuijkse organisaties en het bedrijfsleven werkt het streekhuis aan een aanvraag om het Rijke Romeinse verleden van Cuijk tot een van de eerste erfgoedlabels te laten behoren. Het wordt een 'kapstok' project. Het project wordt zo opgesteld dat andere gemeenten of regio's in Brabant kunnen aanhaken waardoor het een krachtiger geheel wordt. De streekmanager Noordoost Brabant is gevraagd om de verbinding te leggen naar de andere 19 Noordoost Brabantse gemeenten.

Meer informatie:
Nederland zoekt kandidaten voor Europees Erfgoedlabel

Het Europees Erfgoedlabel is een nieuw instrument om de Europese historische en symbolische waarde van erfgoed-sites (gebouwen en locaties) zichtbaar te maken. Sites die in aanmerking komen zijn niet alleen in eigen land, maar ook in een Europese context van belang en aantrekkelijk voor een breed Europees publiek. Het label moet het wederzijdse begrip tussen Europese burgers vergroten en Europese burgers meer inzicht geven in het huidige Europa en het gemeenschappelijke culturele erfgoed.

Procedure Nederland
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zorgt voor de voordracht van Nederlandse kandidaten voor het Europees Erfgoed Label. Aan die voordracht gaat een aanvraag- en selectieprocedure vooraf. Het ministerie, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en SICA werken samen in een communicatiecampagne rond het label. Lees verder.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?