zondag, september 30, 2012

 

Wandelweekend Duits Lijntje 6 en 7 oktober

Een weekend vol activiteiten langs het spoor 

In het weekend van 6 en 7 oktober aanstaande vindt de 2de editie van het Wandelevenement Duits lijntje plaats tussen de plaatsen Haps en Volkel. Drie locaties aan deze route kunnen tijdens de wandeling worden bezocht. Bij Huistheater De Steenakker in Haps en Bezoekerscentrum De Steltenberg kun je tussen 10.00 en 17.00 uur terecht voor verse koffie of een drankje met lekkernijen en daar is ook informatie over het Duits Lijntje te vinden. Huistheater De Steenakker heeft activiteiten voor het hele gezin zoals film en presentaties over het Duits lijntje en kleinkunst zangeres Marij van de Boom uit Oss treedt daar op. Bij de Nieuwenhof is op beide dagen een streekmarkt in het kader van ‘De Week van de Smaak’ te bezoeken. Open vanaf 11.00 uur.

Wandelen met activiteiten 
De wandelroute loopt over de oude spoordijk tussen Haps, Mill en Volkel. De genoemde locaties dienen als start- en eindpunt. Je kunt de wandeling zo lang (of kort) kan maken als jezelf wilt. De afstanden tussen de locaties zijn 6 km, in het totaal dus 12 km en heen en weer is dat 12 of 24 km. Dat zijn afstanden die in één dag te bewandelen zijn. Er zijn activiteiten voor kinderen zoals spelen met modeltreinen; een foto-expositie van oude spoorstations in Bezoekerscentrum De Steltenberg; verhalen over het spoor in Huistheater De Steenakker en, als je wilt, wandelen onder leiding van een natuurgids. Mocht je twee dagen voor deze wandeling willen uittrekken dan is een overnachting tussen de schapen bij De Nieuwenhof een mogelijkheid. Deelname aan het wandelevenement is gratis.

Kijk op: www.wandelweekendduitslijntje.jouwweb.nl en link door naar de deelnemende locaties voor meer informatie over het programma.

Economische betekenis 
Het Duits Lijntje heeft tussen 1873 en 1910 gezorgd voor economische ontwikkeling in Noord Brabant. Het spoortraject liep van Boxtel naar Wesel (Dld) en maakte onderdeel uit van een internationale route van Londen naar Sint Petersburg. Er bestaan veel verhalen over leven, werken en wonen aan het spoor. Over deze oude tijden zijn veel foto’s bewaard gebleven. In 1983 verdwenen met het goederen vervoer tussen Uden en Veghel langzaamaan de spoorbielzen en werd de spoordijk een natuurgebied. Nu is het een ecologische verbindingszone voor plant en dier en een bijzondere wandelroute voor de regio. Op sommige stukken na is het hele traject te bewandelen.

Poster

Vorig jaar bracht het streekhuis drie enthousiaste onderneemsters bij elkaar met veel affiniteit met het Duitslijntje. Het plan om een wandelweekend te organiseren was snel geboren. Zoals u gelezen hebt wordt nu de tweede editie gehouden.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?