zaterdag, december 01, 2012

 

Cuijk en Den Bosch azen op Europees Erfgoed Label


Brug

De gemeenten Cuijk en Den Bosch azen op het Europees Erfgoed Label. Ze willen hiermee een deel van hun ontstaansgeschiedenis beter onder de aandacht brengen.

Cuijk heeft grootse plannen rond de restanten van de Romeinse brug. Den Bosch zet in op een verdere exploitatie van de Vestingwerken. Cuijk en Den Bosch zijn de enige gemeenten in Brabant die een aanvraag hebben ingediend.


Europese Commissie velt oordeel
De Raad voor Cultuur bepaalt binnen een paar weken welke gemeenten namens Nederland worden voorgedragen. In 2014 neemt de Europese Commissie een besluit. Aan het label zit geen subsidie vast.

Beide gemeenten hebben een lijvig rapport ingesteld waarin hun verzoek wordt toegelicht. De gemeente Cuijk krijgt hulp van onder meer The Missing Link, een erfgoed-adviesbureau in Woerden. Ze denkt met haar Romeinse oorsprong een goede kans te maken en noemt de restanten van de brug een archeologisch monument van groot historisch belang. Het gaat om één van de twee bruggen die ons land in de Romeinse tijd heeft gekend.

Plaatsen van replica
Het maakte deel uit van een gebied, waarin ook een castellum (een soort legerplaats), tempels, villa’s, grafvelden en een Romeinse weg lagen. Cuijk wil dit onder meer laten herleven door het plaatsen van een replica van de Colussus van Barletta, een groot beeld. Verder wordt gewerkt aan een app en een onderwatersite om geïnteresseerden een idee te geven van het leven in de buurt van de brug.

Bron: omroep Brabant. Lees verder

De streekmanager is betrokken bij de aanvraag van de gemeente Cuijk. 

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?