donderdag, juli 12, 2012

 

VABanalyse

De reconstructie van de zandgebieden was één van de meest ambitieuze projecten voor het landelijk gebied die ooit zijn uitgevoerd, vergelijkbaar met de inpoldering van de Zuiderzee. Met de reconstructie werd meer dan 1 miljoen hectare, bijna een derde van ons land, in zuid en oost Nederland opnieuw ingericht. Het ging om grootscheepse en ambitieuze ruimtelijke (her)inrichtingsplannen waarbij forse investeringen plaats vonden onder het motto ‘behoud door ontwikkeling’.

Basis voor de reconstructie was de Reconstructiewet. Landschap en cultuurhistorie waren belangrijke aandachtspunten in de Reconstructiewet. De herinrichting van beekdalen, de ontwikkeling van clusters van intensieve veebedrijven, woningbouw, natuurontwikkeling en de verbetering van de verkaveling voor de melkveehouderij waren stuk voor stuk majeure reconstructieopgaven. Veel van de gestelde doelen zijn bereikt. Maar niet allemaal. Een van de doelen waar weinig van terecht gekomen is is het zogenaamde VAB (vrijkomende agrarische bebouwing) beleid. De afgelopen jaren maar ook de komende jaren komen er vele duizenden boerderijen beschikbaar die niet meer agrarisch gebruikt worden.

Het streekhuis Noordoost Brabant heeft stedebouwkundig bureau BRO (Boxtel), Rabobank en de ABAB bereid gevonden zich in de materie te verdiepen en te analyseren waar de schoen wringt en oplossingen aan te dragen.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?