donderdag, februari 21, 2013

 

Boeren in spagaat

De macht van de samenwerkende supermarkten in Europa wordt steeds groter en drijven producenten richting efficiĆ«ntie en grootschalige aanpak. Bron:  EESC "Stop large retailers' abuse". en "Macht misbruik door supermarkten". De provincie Brabant beoogt een andere koers en stuurt richting een zorgvuldige aanpak.

Om uit deze spagaat te komen stelt de provincie de "Parma aanpak" voor. Zorg dat Brabants varkensvlees gewild en duur wordt en maak er een streekproduct van. Dick Veerman van Foodlog waarschuwt voor deze aanpak en stelt de "Real 20th Century Industrial Dutch Pork by family farmers" aanpak voor. Lees verder over de Foodlog aanpak.

De nieuwe Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding adviseert om van lange anonieme  ketens over te stappen naar een korte voedsel ketting waarbij producent en consument  elkaar weer leren kennen en begrip voor elkaar hebben. De verwachting is dat ecologische en sociale investeringen dan doorberekend kunnen worden. Dit staat haaks op de liberalisering van landbouw en handelsbeleid dat leid tot een 'Race to the bottom'. Het is een 'Race to the top" die de wetenschappelijke raad voor ogen staat. Een probleem is nog wel dat de Rijksoverheid de liberalisering van landbouw en handelsbeleid hoog in het vaandel heeft staan. Bron: Eet gezond, koop eten uit de regio. Naar een integrale benadering van duurzame landbouw en gezonde voeding.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?