woensdag, februari 27, 2013

 

NK Maasheggenvlechten 2013

8e Nationale Kampioenschap Maasheggenvlechten, bij Oeffelt (borden volgen)
Zondag 10 maart 2013, 11.00-16.00 uur, gratis toegang 


Programma
10.00 uur: Samenkomst vlechters, organisatie, vrijwilligers en jury
11.00 -16.00 uur: Publiek kan de heggenvlechters aan het werk zien. Daarnaast kan men aan allerlei activiteiten deelnemen, demonstraties en stands bekijken of een drankje of hapje nuttigen.
Circa 16.15 uur: Prijsuitreiking van wisseltrofee “De Gouden Hiep” in de tent bij het wedstrijdterrein.

De wedstrijd NK Maasheggenvlechten
Ongeveer 35 teams van 2 - 4 heggenwerkers nemen deel. Allen zijn geoefend in de regionale vlechtmethode van 100+ jaar geleden. In de jury zitten oude personen uit de streek die zelf heggen vlochten. De stijlkenmerken en criteria voor beoordeling zijn vastgelegd en bij de deelnemers bekend. Hierbij wordt uitgegaan van de samen met oude vlechters opgetekende streekeigen methode van vlechten. Ieder team vlecht 10 meter heg. De te vlechten trajecten worden door loting onder de deelnemers bepaald. Alleen handgereedschap is toegestaan.

Europese technieken van heggenvlechten
Naast de Maasheggenvlechters zijn er ook deelnemers uit andere landen die een demonstratie zullen geven van de door hen toegepaste technieken. Engeland stuurt weer kampioenen, en er is ook Belgische en Franse inbreng !

Nevenprogramma
Bij het NK Maasheggenvlechten is een passende entourage. Het geheel speelt zich af in een autovrije wereld: heggenvlechters, koeien, paarden, schapen, folklore, spelende kinderen enz… trekpaardenhow, schapen drijven, brandrode runderen kinderactiviteiten: kalfjes aaien, ponyrijden, broodje bakken, werkje maken horecafaciliteiten en veel informatieve stands in een grote tent omlijsting met muzikanten en vendeliers én in 2013 extra aandacht voor Erfgoed (o.a. Erfgoed Brabant, Biblioplus en lokale heemkundegroepen)

Organisatie
Stichting Landschapsbeheer Boxmeer i.s.m. IVN De Maasvallei, Staatsbosbeheer, de Gemeentes Boxmeer en Cuijk, en vele anderen. Coördinatie: Dhr. Ruth Bakkenes . Kijk op www.maasheggen.nl of mail naar info@maasheggen.nl of bel 0485-520076

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?