donderdag, maart 14, 2013

 

Eerste Brabantwoningen opgeleverd

Eind januari zijn in Sint-Oedenrode de eerste Brabantwoningen opgeleverd. 27 huur- en koopwoningen die betaalbaar, comfortabel, energieneutraal, gezond en milieuvriendelijk zijn.

In de woningen is hoogwaardige isolatie toegepast met vlaswol en hennep. Triple beglazing beperkt het energieverlies. Natuurlijke ventilatie draagt bij aan een gezondere binnenlucht. De innovatieve woningen hebben een eenvoudig maar slim energiesysteem. PV cellen voor het winnen van elektrische stroom en een zonnecollector op het dak voor het opwarmen van water. Binnen is er een hotfill wasmachine en vaatwasser. Een luchtwarmtepomp hergebruikt de warmte uit de lucht die naar buiten gaat en zorgt voor de verwarming. Door deze technieken valt de energierekening van de Brabantwoning flink lager uit dan bij een vergelijkbaar woonhuis.

Natuurlijke materialen
Ook is gebruik gemaakt van zoveel mogelijk nagroeibare bouwmaterialen. De groene daken van de woningen en schuren zijn bedekt met sedum. Infiltratie van regenwater gebeurt in de eigen tuin die omheind is met groene afscheidingen.

Samenwerking
Meerdere partijen waaronder corporatie Wovesto en gemeente Sint-Oedenrode hebben onder regie van de provincie hard gewerkt aan de totstandkoming van deze innovatieve woningen. In 2010 ondertekenden vier corporaties, gemeenten en de provincie een samenwerkingsovereenkomst om voor starters en gezinnen duurzame en gezonde woningen te ontwikkelen. Zo ontstond een ontwerp met bestek van drie typen woningen. Een soort keurmerk, universeel en voor iedereen toepasbaar.

Viba-Expo
Geïnteresseerden in Brabantwoning kunnen contact opnemen met de stichting Viba-Expo. Zie ook: Brabantwoning.

Het 5*NOB project Nufuture laat zich o.a. inspireren door de Brabantwoning principes. Voor informatie klik hier.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?