zaterdag, maart 16, 2013

 

Relidata: Een lege kerk. Wat nu?


De komende jaren krijgen we steeds vaker te maken met kerken die hun oorspronkelijke functie verliezen. Dit vaak tot verdriet van de bewoners in de naaste omgeving. Veel kerken zijn van monumentale waarde en zijn een icoon in dorpen en steden die men niet graag kwijt raakt. Dorpen zoals Oploo in de gemeente Sint Anthonis zetten zich in om hun kerk te behouden. In Oploo werd hiervoor de stichting KomOpPloo opgericht.

Maar het valt nog niet mee om een goede economische dragen voor een kerk te creëren die langdurig voor inkomsten kan zorgen om het dure onderhoud te kunnen betalen. Als het aan Jo van der Pas ligt dan komt daar snel verandering in. Jo woont in het dorpje Biesthoutakker en heeft een bedrijf wat koel apparatuur levert voor datacenters. Datacenters zijn gigantische energie verbruikers. In Nederland verbruiken ze ongeveer 5% van de elektrische energie en in een regio als Amsterdam loopt dit op naar 10%. 95% van de energie wordt omgezet in warmte. Omdat de computers veel warmte produceren moeten er airco's geplaatst worden. En die vragen dan weer de helft van de benodigde energie. Een beetje datacenter heeft een stroomrekening van enkele honderdduizenden euro's. Het bedrijf van Jo van de Pas 'DataCenterKoeling' ontwierp een systeem gebaseerd op natuurlijke ventilatie met buitenlucht waardoor de airco 95% van de tijd uitgezet kan worden. Dit bespaard enorm op kosten en is goed voor het milieu. Zie het youtube filmpje hieronder voor een uitleg van het systeem. Maar het kan nog efficiënter in de ogen van Jo. Waarom buitenlucht gebruiken als je de warmte nuttig kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor een groot gebouw zoals een kerk. Door bijvoorbeeld 20% van het vloeroppervlak te verhuren kan de kerk jaarrond op temperatuur gehouden worden met de warmte afgegeven door de ICT apparatuur. Dit is goed voor het behoud van de kerk omdat vocht een grote vijand is van het behoud van een kerk. Daarnaast worden de gebruiksmogelijkheden van de resterende ruimte in de kerk aanzienlijk uitgebreid. In zijn eigen woonplaats Biesthoutakker wil Jo zijn eerste datacenter vestigen. Vervolgens heeft hij plannen om een netwerk van datacenters over Nederland uit te rollen die allen gevestigd zijn in kerken waar de warmte nuttig gebruikt kan worden. Bij voorkeur worden de kerken beheerd door een stichting waarin bewoners rond de kerk zich verenigen. Ze verhuren dan ruimte aan het datacenter. Met de inkomsten onderhouden ze de kerk en organiseren ze activiteiten in de kerk.

Jo ziet nog meer voordeel. Ieder datacenter moet op glasvezel aangesloten worden want een snelle verbinding is noodzakelijk. Voor kleinere kernen in het buitengebied is het dan nog een kleine stap om het glasvezelnet naar de woningen door te trekken. Door dit netwerk in eigen beheer aan te leggen en er voor te zorgen dat het aansluitpercentage hoog is kan dit ook een bron van inkomsten worden. De verdiensten kunnen vervolgens weer in de leefbaarheid van de kleine kern geïnvesteerd worden.

Jo van de Pas heeft een beroep op de streekmanagers in Brabant gedaan om in contact te komen met belangstellenden uit kernen met een 'missie'. Wilt u meer over Relidata weten bel dan 06 51 63 1647.


<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?